Kutya tartása a lakásban, kutyanevelés
                                                                                      spánieles tapasztalat alapján
                                                                                       www.kutyatartas.freewb.hu   

                                                
                                                                                         
Az oldal korántsem a teljesség igényével készült - már vázlatában kész könyvem kidolgozásán azonban a teljesség igényével szándékozom dolgozni. 


MENÜ

 

A hétköznapok

 

Már pici korban meg kell tervezni a hétköznapokat: reggel kinti játék, délben és délután is több egészségügyi séta, rövidek, délután egy újból játék a futiban a barátokkal, és végül késő este, vacsi után 3 óra elteltével egy utolsó utcai séta pisilni, kakálni és hogy az ottani zajokat, látványokat is megismerje a kis csemete . Rengeteg tanulnivalóval találkozhatunk akár a futiban, akár az utcán, az életterünk összes állomásánn, jármüveken akár, melyek megtanulása nélkülözhetetlen egy városban élő kutyus számára.

Mi minden napunkat így éltük és igy éljük a mai napig.

Közben a futiban játék előtt, amikor még nem voltak kutyusok, tanultuk az éppen aktuális feladatot: ül, fekszik, marad – ilyeneket.

 

A hétköznapok nem lehetnek szürkék!

Én minden este a kezdetektől úgy fekszek le, hogy már előre megtervezem, reggel, ha felkelünk merre is induljunk el a kiskutyámmal. Állandó helyre járni, ugyanazt az utvonalat bejárni unalmas és ingerszegény. Ezért mindig változtatom az utjainkat és beiktatok egy kis kávézást is nekem, Cserjének kiflievést – 2 bolt előtt van ilyen szokásunk, egyik a törzshelyeink egyik végében van, másik a másik végében! Úgyhogy attól függ, melyik előtt telepedünk le, hogy éppen melyik irányba indultunk el sétálni. Ez a beiktatott dolog a séta végeztével, jutalomként érvényesül. És megyünk reggel 2 órát ki, dél körül 1 órát, 4 óra körül újból 2 órát, és az esti vacsi után már csak fél órát, de van, hogy kitöltjük az ujabb 2 órát, vagy csak éppen csak e.ü-re, ez mindig a kedvünktől és aktuális erőnlétünktől függ.

 

Ajánlom mindenkinek: hétvégeken, vagy ahogy tehetjük, terjesszük kifele a „birodalmunkat”! El kell menni kirándulni, ha nem is messzire, de a közeli hegyek, erdők adnak helyet a változatosság megvalósítására. Programokra is el lehet menni, mi pl. voltunk spániel találkozón, voltunk vidéken - ott teljesen más az élet, mások a kutyák! Uj, eddig ismeretlen élőlények vannak, tyukok, malacok, tehenek, lovak - én ilyenekkel is szembesiettem drága Cserjémet!

Vonatozni, villamosozni, metrózni is meg kell tanulni – de ezeket már 16 hetes koráig kell, hogy tapasztalja kiskutya – tehát így az elején eléggé sürget az idő, hogy mindent, de mindent! megmutassunk neki, amivel a mi közös életünk folyamán, közös életterünkön és környékünkön találkozni fog. Ezután már kétkedve fogadja az infókat, nem olyan természetességgel, mint eddig.

 

A hétköznapokon is, az ünnepnapokon is, mikor kirándulunk, legyünk folyamatosan kontaktusban kutyusunkkal! Figyeljük, játsszunk vele, szeretgessük meg, tanítgassuk, adjunk neki feladatot, dicsérjük, ha jól tejesit, stb, stb. Ez a kinti idő az ő ideje, illetve az ő és a gazdi közös ideje. Sokan gazdik elintézik kint a telefonjaikat, összeverődve elbeszélgetik az időt, a kutya meg csináljon, amit akar! Hát ez teljesen nem megfelelő! Ezt nem így kell! Persze lehet beszélgetni a kintiekkel, tapasztalatot cserélni, egyebek. De a kintlétet ugy fogjuk fel és ugy éljük meg, mint ami egy közös program, a gazda és a kutya közös programja!  Így fog összenőni kutyus és gazda, a közös élmények által! Viszont hiányában ür lesz és szakadék köztük, ez biztos! A célunk pedig nem ez.

A kutyusunkkal közös programjainkon tanulunk meg egymással kommunikálni is, enélkül pedig nem lehet se tanulni, sem haladni, sem élni. Ez az irányitás alapja.

A boldog, felszabadult közös séták, programok pedig irányitás nélkül el sem képzelhetők.

 

 

 

 

Hírek

 • A hőguta megelőzhető!
  2014-05-23 10:47:01

  Jön a meleg. Ajánlom utána nézni a hőguta tüneteinek és orvoslásának, de leginkább megelőzésének fontosságára hívnám fel nyomatékosan a figyelmet!

 • Élősködők ellen
  2014-05-22 13:16:19

  Foresto nyakörv és Advantix csepp kombinációja nekünk egyelőre bevállt. Kipróbáltunk sok féle szert, mégis utol ért a baj bennünket. A Foresto használata óta egyetlen egy kullancsot sem találtam a kutyáimban, pedig nagy gazba járunk ki minden nap! Ajánlom akár a mezőket, erdőket járó de akár városi kutyusoknak is!

 • Tápok, felszerelések
  2014-05-22 13:13:06

  Ajánlom szeretettel a mall.hu webáruház ajánlatait, ingyenes házhozszállitással én a tegnapi rendelést ma délben már meg is kaptam. Nagyon elégedett vagyok velük! Nézzetek be, sok más egyéb dolgot is lehet ott vásárolni!

 • Híres kutyák listája
  2014-04-30 08:58:31

   A wikipedián.

   

 • Alternativ megoldás kullancsok elllen
  2013-05-04 13:44:18

  http://noeallatotthon.hu/index.php?pid=2&cid=1484

  Legalul olvasható információ "Patadoki" cseppjeiről. 

 • Póráztörvény
  2013-05-02 20:16:09

  http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/gyoztek-a-kutyasok-nem-kell-poraz-2184675

  Olvassátok el! Azért ez még bizonytalan ám! 

  Megfelelő kapcsolat és kommunikáció kutya-gazdi között teljesen feleslegessé teszi azt a rabmadzagot! De ha megszavazzák, az tutti: Én a póráz másik végét nem a kezemben fogom tartani! Magamra is nyakörvet rakok és arra kötöm rá a kutyámat. Tudom, morbid. De én ezzel tiltakoznék!!!!

  Adják meg a lehetőséget vizsgázni!

 • Csivava-gyár
  2011-11-14 21:43:45

  Szerdán egy helvéciai tanyán Bács-Kiskun megyében 350-400 csivavát nyulketrecekben tartó szaporitót leplezett le a rendőrség. Az állatokat azóta menhelyre szállitották és örökbefogadhatóak.

 • Ebadó
  2011-11-14 21:36:30

  Az uj állatvédelmi törvény módositásának értelmében többek között szerepel az ebadó bevezetése.

  Valahol nincs ezzel bajom - ha ez ugy állatvédelmi, hogy a befizetett pénzünket kutyafutik épitésére, fenntartására, ürüléknek kukák és zacskók kihelyezésére, menhelyek normális üzemeltetésére, stb. hasznosra forditanák.

  Kutyaparkok létesitése - hát az ... ebadó ide, ebadó oda, álom!

Szavazás

Kinek hogy tetszik?videa.hu-n 3videóCserjéről,elég,ha a nevét beirod,2 máris ott lesz,és a 3.cime:spánieltalálkozón
Kicsit tetszenek
Nagyon tetszenek
Asztali nézet