Kutya tartása a lakásban, kutyanevelés
                                                                                      spánieles tapasztalat alapján
                                                                                       www.kutyatartas.freewb.hu   

                                                
                                                                                         
Az oldal korántsem a teljesség igényével készült - már vázlatában kész könyvem kidolgozásán azonban a teljesség igényével szándékozom dolgozni. 


MENÜ

Alap vezényszavak

 

Egy kiskutyushoz, mint a kisgyerekhez, folyamatosan beszélni kell. Nem szabad lebecsülni őket! Egy gyerek is akkor tanul az anyjától, ha hallja őt beszélni, és ha a tevékenységek közben mindig ugyanazt hallja, meg fogja jegyezni, hogy annak az a neve. Ezzel a kutya is így van – fantasztikusan intelligens és okos élőlények!

Sokan azon a véleményen vannak, hogy a szavak közötti hangkülönbségeket nem érzi a kutya, csak a hangsúlyt érti. Ez, és még sok más is egyébként, amit a szakirodalom állit (tudósok állítják ezeket, kutatók, nem tapasztalattal rendelkező gazda és hát egy kutya teljesen másképpen viselkedik a gazdival, mint laboratóriumi, kísérleti környezetben!), tehát hogy csak hangsúlyt értene, az nem így van! Egy gazdi, aki egyébként etológus volt, 3 kutyának úgy adott nevet, hogy még a mi fülünk megtévesztésre is alkalmasan, egyetlen egy hang különbséget tett – és amikor a kutyákat nevükön hívta, mindhárom tudta, ha az ő nevét mondták.

 

Elmondom: egy könyv megírására készülök a weboldalam témájában. És ahogy a vázlatot készítgettem, és számolgattam, Cserje hány szót ismer, 150-ig jutottam el kb. Több szót és kifejezést ismer, mint én a kutyanyelvből – pedig azt én is tanulgattam! És ezeket az élőlényeket becsülik oly sokan le!

 

Nos: az alap vezényszavakhoz visszatérve – elsőnek a nevét kell megtanulnia. Nagyon hamar tudni fogja, hogy őt szólítják, ha a nevét meghallja! Tényleg fordítsunk figyelmet arra, hogy minden tevékenység közben ugyanazt a szót használjuk! És 1 éves kora körülre, de két évesen már pláne, komolyan mondom, mindent fog érteni a kutya!

 

Minden igét, amit csinálunk dolgokat tehát, mondjuk egymás után többször, hogy rögzüljön. Nagyon praktikus kezdeni ilyenekkel, hogy:

- „pisil”,

- „kakál”,

rövid idő alatt fogjuk látni, mennyire praktikus, ha éppen rohanunk, sietünk valahova, de a kutyust meg kéne pisiltetni előtte, és érti ezt a szót – kivisszük, és mondjuk, „pisil!”, és érteni fogja, mit kérünk, és fog pisilni!

-         „megyünk ki!”,

-         „menjünk haza!”,

-         „üljél le!”,

-         „álljunk meg!”

-         „marad!”,

-         „jó, mehetünk!”

-         „ne menj oda!”

-         „menjünk be!”,

-         „menjünk ki!”,

-         „gyere ide!”,

-         „gyorsan!”,

-         „lassan!”,

-         „nem jó!”,

-         „ez jó!”

-         „köpd ki!”,

-         „kaja jön!”,

-         „mutasd a szádat!”,

-         „emeld a lábad!”,

-         „feküdjél le!”,

-         „kerüljél!”

-         „pihenjünk!”,

……………….. személyneveket, a családtagok neveit, és stb., stb-t, mindent, ami az élettel jár, meg fog előbb-utóbb érteni és jegyezni! Egy olyan kommunikáció indul be, amit mi kezdeményeztünk Ő pedig folyamatosan törekszik megérteni – ezért könnyű megcsinálni!

Közben kézjeleket mindenképpen kell használni, hiszen a testbeszéd az Ő ősi kommunikációs formájuk mégis! Az oroszlánok pl. vadászat közben azt is tudják, ki merre cserkésszen – a vezér a fülével jelzi az irányokat! A farkasoknál a faroktartás nagyon kifejező, majd mi is meg fogjuk tanulni kutyusunktól, hogy farkincájával mire is készül, mit is akar kifejezni, mi várható, mi van, de az inyükkel, fülükkel is kifejeznek, szőrük borzolásával, stb.

Tehát a kézjelek: ha a hangunk nem is ér távolságba, kezünk jelzését látni fogja messziről is kutyusunk és fogja érteni, mit kérünk. Ezért minden fontos alap vezényszóhoz párosítsunk feltétlenül kézjelet is!

 

A mi esetünkben nekem akkor igazolódott be, hogy mennyire hasznos tud ez lenni, hogy mi így kezdtük és így csináltuk az elejétől, amikor a kiskutyám fülébe toklász ment, és mindkét fülében perforálódott a dobhártya. A hallócsontocskák ugyan vezetik a hangot és hall megfelelően, mindent ért legalábbis, amit mondok neki, de sokszor már ott tartunk, hogy nem kell megszólalnom, elég, ha a kezemmel intek, mutatok, jelzek, komolyan, mint a süketnémák!, és mindent ért csak ezekből is.

 

Tehát a vezényszavak megtanulása szinte magától megtörténik. De csakis akkor, ha tényleg egy közösséget alkotunk a kutyusunkkal, bevonjuk őt minden dolgunkba, beszélünk hozzá, egyszóval: vele élünk! És ahogy a kisgyerek az anyjától megtanulja előbb érteni a nyelvet, csak később kezd el ő is beszélni, a kutyus is, előbb érteni fog minket, aztán az ő testbeszédével fogja kifejezni magát – nos, ezt pedig nekünk kell megtanulni és  értelmezni!

 

Csodálatos kaland lesz egy ilyenben részesülni, majd meglátjátok! Ha jól csináljuk, az biztos, hogy ember nem fog minket úgy érteni, mint a kiskutyánk!

 

 

Hírek

 • A hőguta megelőzhető!
  2014-05-23 10:47:01

  Jön a meleg. Ajánlom utána nézni a hőguta tüneteinek és orvoslásának, de leginkább megelőzésének fontosságára hívnám fel nyomatékosan a figyelmet!

 • Élősködők ellen
  2014-05-22 13:16:19

  Foresto nyakörv és Advantix csepp kombinációja nekünk egyelőre bevállt. Kipróbáltunk sok féle szert, mégis utol ért a baj bennünket. A Foresto használata óta egyetlen egy kullancsot sem találtam a kutyáimban, pedig nagy gazba járunk ki minden nap! Ajánlom akár a mezőket, erdőket járó de akár városi kutyusoknak is!

 • Tápok, felszerelések
  2014-05-22 13:13:06

  Ajánlom szeretettel a mall.hu webáruház ajánlatait, ingyenes házhozszállitással én a tegnapi rendelést ma délben már meg is kaptam. Nagyon elégedett vagyok velük! Nézzetek be, sok más egyéb dolgot is lehet ott vásárolni!

 • Híres kutyák listája
  2014-04-30 08:58:31

   A wikipedián.

   

 • Alternativ megoldás kullancsok elllen
  2013-05-04 13:44:18

  http://noeallatotthon.hu/index.php?pid=2&cid=1484

  Legalul olvasható információ "Patadoki" cseppjeiről. 

 • Póráztörvény
  2013-05-02 20:16:09

  http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/gyoztek-a-kutyasok-nem-kell-poraz-2184675

  Olvassátok el! Azért ez még bizonytalan ám! 

  Megfelelő kapcsolat és kommunikáció kutya-gazdi között teljesen feleslegessé teszi azt a rabmadzagot! De ha megszavazzák, az tutti: Én a póráz másik végét nem a kezemben fogom tartani! Magamra is nyakörvet rakok és arra kötöm rá a kutyámat. Tudom, morbid. De én ezzel tiltakoznék!!!!

  Adják meg a lehetőséget vizsgázni!

 • Csivava-gyár
  2011-11-14 21:43:45

  Szerdán egy helvéciai tanyán Bács-Kiskun megyében 350-400 csivavát nyulketrecekben tartó szaporitót leplezett le a rendőrség. Az állatokat azóta menhelyre szállitották és örökbefogadhatóak.

 • Ebadó
  2011-11-14 21:36:30

  Az uj állatvédelmi törvény módositásának értelmében többek között szerepel az ebadó bevezetése.

  Valahol nincs ezzel bajom - ha ez ugy állatvédelmi, hogy a befizetett pénzünket kutyafutik épitésére, fenntartására, ürüléknek kukák és zacskók kihelyezésére, menhelyek normális üzemeltetésére, stb. hasznosra forditanák.

  Kutyaparkok létesitése - hát az ... ebadó ide, ebadó oda, álom!

Szavazás

Kinek hogy tetszik?videa.hu-n 3videóCserjéről,elég,ha a nevét beirod,2 máris ott lesz,és a 3.cime:spánieltalálkozón
Kicsit tetszenek
Nagyon tetszenek
Asztali nézet