Kutya tartása a lakásban, kutyanevelés
                                                                                      spánieles tapasztalat alapján
                                                                                       www.kutyatartas.freewb.hu   

                                                
                                                                                         
Az oldal korántsem a teljesség igényével készült - már vázlatában kész könyvem kidolgozásán azonban a teljesség igényével szándékozom dolgozni. 


MENÜ

Szobatisztaság

 

Az első és legfontosabb közös nagy munkánk és tanulásunk a szobatisztaságig eljutni.

 

Én ugyan már 6 hetes korától elkezdtem a munkát a kiskutyámmal – amikor leutaztam hozzá Debrecenbe és néhány napot igy vele illetve a közelében tölthettem. Pl. a szőrápolást óvatos szinte simogatással kezdtem, a nyakörv megszokásához pici, vékony pántlikát tettem lazán a kisnyakára 1-2 órára Cserjének, és megtervezett volt a hazahozatala is, a szobatisztaságra koncentrálva elsőnek.

 

Autóval jöttünk Debrecentől Budapestig. Utközben egy benzinkutnál megálltunk, ott a gyepre kitettem, hogy pisiljen. Aztán amikor a házunkhoz értünk, még nem jöttünk a lakásunkba be! Eltervezett volt, hogy az ablakunk alatti füre fogom kihordani, míg az oltásai meg nem lesznek – oda fogom szokatni a dolga elvégzésére. Igy az első utunk ide vezetett. Miután pisikélt, kakikált, jöttünk csak be a lakásba. Letettem az előszobában, és hagytam, hogy felfedezze magának a területet. Csak az előszobát, és az innen nyiló szobámat, mostmár innentől szobánkat. Lényegében innen indultunk ki, a szobából. Ugy terveztem, hogy kis helyről fogjuk felfedezni és megtanulni a többit. Tehát nem elveszni a nagy káoszban! A természetben is a farkaslyukból indul ki minden - nálunk a farkaslyuk a szoba lett.

 

Nos – megmondom őszintén, a kezdeti időszak nagyon nehéz és kimerítő volt.

Teljes lelkiismeretességgel állandóan szemmel tartottam a kiskutyámat, és ha láttam, hogy gugicál lefele, már szóltam is rá erősen, aztán felkaptam, vittem kifele a kinézett helyre, és amikor oda produkált, nagyon, de nagyon megdicsértem! Jegyzeteltem, hány óránként pisil, hány óránként kakál, és ehhez mérten óránként, 2 óránként éjjel-nappal kivittem produkciózni. Csecsemő volt még! És így fogtam fel.

Cserje hamar megértette, de valami hihetetlenül hamar!, hogy miről van szó és mit kérek tőle! 2 hét alatt szobatiszta lett! 12 hetes korától kezdve nem pisilt, nem kakált egyetlen egyszer sem bent! Még ha hasmenése volt is, inkább szinte sírt fájdalmában, míg húztam felfele a cipőmet, de visszatartotta, és csakis kint engedte ki a kitörnivalót!

De 2 hétig szinte nem aludtam. Állandóan takarítottam a baleseteket felfele, Flóraszeptet használtam és parfümöt is, hogy a szag ne váltson ki pisilési-kakilási ingert, reakciót.

Koncentrált, nagy munka volt, de senki se hiszi el: ennyire sikeres!!! 2 hét befektetett energia – aztán meg persze míg még a záróizmok meg nem erősödtek, azért 3 óránként, majd 4 óránként ki kellett menni vele éjjel, nappal! De úgy 5 hónapos korára már felszabadulhattam kicsit, mert napi 5 kivitel elegendőnek bizonyult.

Szóval itt is: a titok - átgondoltság, következetesen soha nem engedni a 21-ből, szeretet és önfeláldozás. Nálunk ez bejött!

Aki sokat van távol az otthonától és nem tud ennyi időt befektetni a kutyus szobatisztaságra nevelésére, az tanitsa pelenkára járni a kutyáját - nem várható el, hogy 8-10 órát egyedül lévő állat ennyi időn át visszatartsa a szükségét. Ebben az ilyen esetben ez a legmegfelelőbb meglodás.

 

Hírek

 • A hőguta megelőzhető!
  2014-05-23 10:47:01

  Jön a meleg. Ajánlom utána nézni a hőguta tüneteinek és orvoslásának, de leginkább megelőzésének fontosságára hívnám fel nyomatékosan a figyelmet!

 • Élősködők ellen
  2014-05-22 13:16:19

  Foresto nyakörv és Advantix csepp kombinációja nekünk egyelőre bevállt. Kipróbáltunk sok féle szert, mégis utol ért a baj bennünket. A Foresto használata óta egyetlen egy kullancsot sem találtam a kutyáimban, pedig nagy gazba járunk ki minden nap! Ajánlom akár a mezőket, erdőket járó de akár városi kutyusoknak is!

 • Tápok, felszerelések
  2014-05-22 13:13:06

  Ajánlom szeretettel a mall.hu webáruház ajánlatait, ingyenes házhozszállitással én a tegnapi rendelést ma délben már meg is kaptam. Nagyon elégedett vagyok velük! Nézzetek be, sok más egyéb dolgot is lehet ott vásárolni!

 • Híres kutyák listája
  2014-04-30 08:58:31

   A wikipedián.

   

 • Alternativ megoldás kullancsok elllen
  2013-05-04 13:44:18

  http://noeallatotthon.hu/index.php?pid=2&cid=1484

  Legalul olvasható információ "Patadoki" cseppjeiről. 

 • Póráztörvény
  2013-05-02 20:16:09

  http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/gyoztek-a-kutyasok-nem-kell-poraz-2184675

  Olvassátok el! Azért ez még bizonytalan ám! 

  Megfelelő kapcsolat és kommunikáció kutya-gazdi között teljesen feleslegessé teszi azt a rabmadzagot! De ha megszavazzák, az tutti: Én a póráz másik végét nem a kezemben fogom tartani! Magamra is nyakörvet rakok és arra kötöm rá a kutyámat. Tudom, morbid. De én ezzel tiltakoznék!!!!

  Adják meg a lehetőséget vizsgázni!

 • Csivava-gyár
  2011-11-14 21:43:45

  Szerdán egy helvéciai tanyán Bács-Kiskun megyében 350-400 csivavát nyulketrecekben tartó szaporitót leplezett le a rendőrség. Az állatokat azóta menhelyre szállitották és örökbefogadhatóak.

 • Ebadó
  2011-11-14 21:36:30

  Az uj állatvédelmi törvény módositásának értelmében többek között szerepel az ebadó bevezetése.

  Valahol nincs ezzel bajom - ha ez ugy állatvédelmi, hogy a befizetett pénzünket kutyafutik épitésére, fenntartására, ürüléknek kukák és zacskók kihelyezésére, menhelyek normális üzemeltetésére, stb. hasznosra forditanák.

  Kutyaparkok létesitése - hát az ... ebadó ide, ebadó oda, álom!

Szavazás

Kinek hogy tetszik?videa.hu-n 3videóCserjéről,elég,ha a nevét beirod,2 máris ott lesz,és a 3.cime:spánieltalálkozón
Kicsit tetszenek
Nagyon tetszenek
Asztali nézet