Kutya tartása a lakásban, kutyanevelés
                                                                                      spánieles tapasztalat alapján
                                                                                       www.kutyatartas.freewb.hu   

                                                
                                                                                         
Az oldal korántsem a teljesség igényével készült - már vázlatában kész könyvem kidolgozásán azonban a teljesség igényével szándékozom dolgozni. 


MENÜ

Felkészülni kötelező!

Lényeges!

 

Az a helyzet, hogy bár kutyázás közben tanulunk legtöbbet, de csak akkor, ha felkészültek vagyunk. Ha folyamatosan olvasunk, filmeket nézünk a kutyázásról, kutyákról, akkor érthetjük meg az ő világukat, akkor tudunk rájuk hangolódni, és akkor tudunk kommunikációba lépni velük – tanítani és nevelni pedig csakis így fog menni! Tehát kell, hogy kutyusunkat megértsük és megértessük magunkat velük. Ha mi teszünk ezért, az tutti, hogy Ő 100-szorosan fog tenni azért, hogy megértsen minket és megértesse magát velünk. Kb. ennyire egyszerű az egész!

 

Egy kutyus úgy figyel a gazdájára, hogy az valami csoda! De csak akkor, ha a kapcsolat jó.

 

Én Cserjét sosem bántottam. Soha nem kapott ki tőlem! Persze fegyelmezni kell. De én mindig úgy fegyelmeztem, még!, amikor gyerek volt és szükség volt a nevelésre, most 2 évesen már ritkán van erre szükség, tehát úgy fegyelmeztem, ahogyan a kutyamama szokta a kölykeit. Fejénél megfogja a bőrt, és megrázza a kiskutyát. Bizony, ennyi elég. Bár a harci vagy őrző-védő kutyafajtákkal kapcsolatosan nincsenek tapasztalataim, de akár a Labradornál, akár a Golden Retrivernél, nagytestű kutyák ugyan, de érzékenyek és ez a megrázás elég, hogy felocsúdjanak és magukhoz térjenek a hülyeségből.

 

Meg kell tanulnunk méltóságteljesnek lenni, nyugodtnak és határozottnak – egy vezér csakis ilyen lehet!

A vezérséget gyakorolni kell minden percben, minden pillanatban! De erről majd külön menüpontban picit részletesebben is beszélek.

 

A bánásmód teljesen tükröződik egy kutyán! Megfigyeltem, hogy aki parancsol a kutyájának, az a kutya behúzott farokkal teljesit, félve megy a gazdájához, stb. Én Cserjét inkább kérem a feladatokra, határozottan ugyan, de kedvesen, szeretettel. És Ő boldogan megtesz bármit, amire kérem! Tudja, hogy utána dicséretet kap, néha-néha juti falatot. Előfordul, hogy nagy „vadászata” közben éri a kérésem, hogy „Cserje, elég! Menjünk!” – ilyenkor, hogy „Jó, jó anya, csak még egy kört rohanok!” – és mint a kisgyerek, aki még egy utolsót hintázik, aztán szalad az anyucihoz. És én ezt megértem, sosem szidom meg, ha még szagicálva fut egy utolsó kört és utána boldogan teljesítve rohan hozzám. Hányakat látok elrontani, hogy mivel nem azonnal teljesített a kutyája, megveri! Az ilyen kutya nem hogy boldogan nem rohan a gazdihoz, de inkább még szívesebben el is menekülne!

Azt kell megérteni, hogy a kutyusunk házi kedvenc – kinek-kinek gyerekpótló családtag, négylábú társ - és nem egy rendőrségi nyomozó vagy őrző-védő cég beosztottja! Ennyi.

 

A kellő tudás tesz felkészültté! A hozzáállás az előkészületek alapja. A tudás pedig a boldog együttlét kialakításának a feltétele. És mindehhez a szeretet adja az energiát. Ha szeretet nincsen, nem lesz abból semmi jó! Csak szeretet tesz képessé arra az áldozatra, amit egy kutyusért meg kell hozni. Semmi más nem adhat erőt, hogy pl. vigyük a fenekét ki naponta 4-5 órát is, minden reggel, minden délben, minden este!!!!, és nincs kivétel, nincs pihenő nap! Csak szeretet ad türelmet hozzá, amikor még nem szobatiszta, amikor még kicsi és mindenre meg kell tanítani, amikor még rángatja a pórázt és már szinte elegünk van! – de csak egy pillanatra. A jó gazdi, amilyet minden kutyusnak kívánok, ilyen. Egy pillanatra elfogy a türelme, de aztán folytatja ott, ahol kell.

 

Hát szóval, fel kell készülni ilyenekre, nem kevés energiát és kitartást válalni és belefektetni, valamint a pénzbeli kiadásokat is - mert nem olcsó egy kutyát finanszirozni, azért ebbe is bele kell gondolni (oltások, orvosi ellenőrzések, chipezés, baj esetén gyógykezeltetés, felszerelések, táplálék, kozmetika, tömegközlekedési jármüveken teljesáru jegy lyukasztás,stb.stb.!

Valamint meg kell érteni és a felfogásunkba beépiteni, hogy egy életre vállaltunk kutyát, nem csak átmenetileg, mert olyan édes, olyan aranyos!, amikor még pici, hanem mert barátot akartunk, aki az élete végéig a barátunk lesz – sőt, nem akarok fellengzős lenni, de igazából ÖRÖKRE! Ilyen csak kutyával lehetséges.

 

Nekem Cserje az első kutyám. Nem tudtam, hogy a kutyázás ilyen. De azt mondom, igy 2 év elteltével, hogy kár lett volna úgy meghalni, hogy ezt nem tapasztalom meg. Feltétlenül gazdagodtam a kutyám által! Tanított, épített, gyógyított rajtam – más ember lettem! És szerintem jobb.

 

Hogy ti is így legyetek, „Felkészülni kötelező!”, de tényleg és komolyan!

 

Hírek

 • A hőguta megelőzhető!
  2014-05-23 10:47:01

  Jön a meleg. Ajánlom utána nézni a hőguta tüneteinek és orvoslásának, de leginkább megelőzésének fontosságára hívnám fel nyomatékosan a figyelmet!

 • Élősködők ellen
  2014-05-22 13:16:19

  Foresto nyakörv és Advantix csepp kombinációja nekünk egyelőre bevállt. Kipróbáltunk sok féle szert, mégis utol ért a baj bennünket. A Foresto használata óta egyetlen egy kullancsot sem találtam a kutyáimban, pedig nagy gazba járunk ki minden nap! Ajánlom akár a mezőket, erdőket járó de akár városi kutyusoknak is!

 • Tápok, felszerelések
  2014-05-22 13:13:06

  Ajánlom szeretettel a mall.hu webáruház ajánlatait, ingyenes házhozszállitással én a tegnapi rendelést ma délben már meg is kaptam. Nagyon elégedett vagyok velük! Nézzetek be, sok más egyéb dolgot is lehet ott vásárolni!

 • Híres kutyák listája
  2014-04-30 08:58:31

   A wikipedián.

   

 • Alternativ megoldás kullancsok elllen
  2013-05-04 13:44:18

  http://noeallatotthon.hu/index.php?pid=2&cid=1484

  Legalul olvasható információ "Patadoki" cseppjeiről. 

 • Póráztörvény
  2013-05-02 20:16:09

  http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/gyoztek-a-kutyasok-nem-kell-poraz-2184675

  Olvassátok el! Azért ez még bizonytalan ám! 

  Megfelelő kapcsolat és kommunikáció kutya-gazdi között teljesen feleslegessé teszi azt a rabmadzagot! De ha megszavazzák, az tutti: Én a póráz másik végét nem a kezemben fogom tartani! Magamra is nyakörvet rakok és arra kötöm rá a kutyámat. Tudom, morbid. De én ezzel tiltakoznék!!!!

  Adják meg a lehetőséget vizsgázni!

 • Csivava-gyár
  2011-11-14 21:43:45

  Szerdán egy helvéciai tanyán Bács-Kiskun megyében 350-400 csivavát nyulketrecekben tartó szaporitót leplezett le a rendőrség. Az állatokat azóta menhelyre szállitották és örökbefogadhatóak.

 • Ebadó
  2011-11-14 21:36:30

  Az uj állatvédelmi törvény módositásának értelmében többek között szerepel az ebadó bevezetése.

  Valahol nincs ezzel bajom - ha ez ugy állatvédelmi, hogy a befizetett pénzünket kutyafutik épitésére, fenntartására, ürüléknek kukák és zacskók kihelyezésére, menhelyek normális üzemeltetésére, stb. hasznosra forditanák.

  Kutyaparkok létesitése - hát az ... ebadó ide, ebadó oda, álom!

Szavazás

Kinek hogy tetszik?videa.hu-n 3videóCserjéről,elég,ha a nevét beirod,2 máris ott lesz,és a 3.cime:spánieltalálkozón
Kicsit tetszenek
Nagyon tetszenek
Asztali nézet