Kutya tartása a lakásban, kutyanevelés
                                                                                      spánieles tapasztalat alapján
                                                                                       www.kutyatartas.freewb.hu   

                                                
                                                                                         
Az oldal korántsem a teljesség igényével készült - már vázlatában kész könyvem kidolgozásán azonban a teljesség igényével szándékozom dolgozni. 


MENÜ

 

Egészségvédelem

 

Az kutyus egészségének fő alapköve a megfelelő tápláltság.

A kutyusnak minden kötelező oltást be kell adatni, és miután ezek megvannak, csak aztán lehet közösségbe vinni. De igyekezzünk, nehogy kifussunk az időből! – a szocializációhoz minél hamarabb kutyaközösségbe kell vinni kis barátunkat!

Fontos a rendszeres, 3 havonta történő féreghajtás.

A rendszeres bolha-kullancs ellenes szerek használata. Én a kritikus időszakokban használok gyógyszeres spot-on cseppet, egyébként gyógynövény alapút szoktam rácsöpögtetni – tehát egész évben védeni kell a kutyust, mert télen is lehetnek kullancsok, és tudjátok, mennyi baj kapható el tőlük! Lime kór, babéziózis, és épp most hallottam, hogy egy harmadik, megfázáshoz hasonló tünetekkel induló betegséget is terjesztenek már, úgyhogy … jobb a megelőzés, még ha nem is tudnak ezek a szerek sem 100%-os biztonságot adni, de mi tegyünk meg érte mindent! Bolhák férgeket terjesztenek, szúnyogok szintén, úgyhogy jobb vigyázni és felelősségteljesen gondoskodni kutyuskánk biztonságáról.

Az ivartalanítást is ide, az egészségvédelemhez sorolnám. A nem tenyésztésre szánt kutyusok élete ugyanis sokkal nyugodtabbá válhat általa, 3 évvel is meghosszabbíthatja az életét pluszban, elkerülhetők betegségek, mint a here és prosztata bajok, nőgyógyászati daganatok. Én elvégeztettem a műtétet még idejében – számtalanszor kerültünk olyan helyzetbe, amikor áldottam magamat, hogy így tudtam dönteni, mert azért bevallom, nehezen szántam rá én is erre magamat. Egy vezér típusú kutyus, egy kan főleg, hát nagyon kemény kézzel lehet befolyásolni tüzelési időszakban, sok összebalhézások is lehetnek más fiú kutyákkal, úgyhogy … áááááá, én nem bántam meg, hogy nálunk megtörtént a beavatkozás és Cserje vezér kiskutyám ezzel a kis hiányossággal éli nyugodt és boldog életét velem!

A chip nem egészen egészségügyi dolog, de mégiscsak az állatorvos teszi a kutyus nyaki bőre alá és ott regisztrálják is. Ezért ezt is megemlíteném itt. Ma már az állatvédelmi törvény értelmében kötelező is a chip – de praktikus is! Minden adatot le tudnak olvasni róla, hogy ki a gazdija, hol lakik, milyen oltásokat kapott meg, mikor volt utoljára dokinál, stb,stb. A közhiedelemmel ellentétben ez a rizsszemnyi ketyere nem sugároz! Rádiójeleket ver vissza a készülékre, amivel leolvassák. Ennyi. Nem sugároz, nincs energiája, elem benne, meg ilyen szájról szájra terjedt rém- és tényleg tévhitek.

Egészségvédelemnek tartom a kutyusunk ápolását – én Cserjét hetente 2-3szor is megrendezem! Az összecsomósodott szőrök bőrbajokat okozhatnak! Meg ilyenkor átnézhetjük kutyusunk egész testét, és ha baj van, rögtön a legapróbbat is észre tudjuk venni.

A túlnövekedett körmöket is gondozni kell, de ahhoz szakértelem kell, mert a köröm ele van idegvégződéssel, és csak épp a végét kell lecsippenteni – ha belevágunk, az nagyon fájdalmas a kutyának! Viszont ha eleget mozog, fut, kint van, kopik az magától és nem kell vagdosni!

Egészségvédelemhez tartozik a megfelelő napi mozgás biztosítása – elsorvad a kutya testi és szellemi értelemben is, ha nem mozoghat eleget!

És innen eredően ha túlsúlyos lesz, szintén komoly bajokat eredményezhet – szívbetegséget, cukorbajt, vesebajt, stb.stb. Úgyhogy ezt elkerülendő nem etetni túl, és sokat mozgatni!

Fogápolásra is figyelmet kell fordítani – a fogkő szintén betegségekre hajlamosít. pl. szívbetegséget okozhat. A fogkő ugyanis baktériumtelep, ami halad lefele a szervezetben. Ezért a fogmosás, fogledörzsölés szintén napi tevékenység legyen, legyenek rágókák, amennyiben hajlandó rágni a kutya, ha pedig így is keletkezik fogkő, azt időközönként le kell szedetni. Cserjének én a táplálékára szórni szoktam olyan természetes algákból álló készítményt, ami megváltoztatja a nyál összetételét úgy, hogy egy idő után a már meglévő fogkövek is feloldódnak, illetve nem keletkeznek újak – azért kellett erre fanyalodnom, mert Cserje drága nem egy rágós fajta és így az öntisztulás nehezebben megy nála végbe.

Manapság sok kutyus küzd allergiával. Allergia típusonként változik ezek kezelési módja.

Az éves veszettségelleni oltások alkalmával pedig érdemes az állatorvossal megnézetni minden értelemben a kutyusunkat, lekontrollálni, hogy tényleg minden rendben van-e.

 

Lényegében ezeket tartom fontosnak hirtelen itt, ennél a témakörnél megemlíteni.

 

 

Hírek

 • A hőguta megelőzhető!
  2014-05-23 10:47:01

  Jön a meleg. Ajánlom utána nézni a hőguta tüneteinek és orvoslásának, de leginkább megelőzésének fontosságára hívnám fel nyomatékosan a figyelmet!

 • Élősködők ellen
  2014-05-22 13:16:19

  Foresto nyakörv és Advantix csepp kombinációja nekünk egyelőre bevállt. Kipróbáltunk sok féle szert, mégis utol ért a baj bennünket. A Foresto használata óta egyetlen egy kullancsot sem találtam a kutyáimban, pedig nagy gazba járunk ki minden nap! Ajánlom akár a mezőket, erdőket járó de akár városi kutyusoknak is!

 • Tápok, felszerelések
  2014-05-22 13:13:06

  Ajánlom szeretettel a mall.hu webáruház ajánlatait, ingyenes házhozszállitással én a tegnapi rendelést ma délben már meg is kaptam. Nagyon elégedett vagyok velük! Nézzetek be, sok más egyéb dolgot is lehet ott vásárolni!

 • Híres kutyák listája
  2014-04-30 08:58:31

   A wikipedián.

   

 • Alternativ megoldás kullancsok elllen
  2013-05-04 13:44:18

  http://noeallatotthon.hu/index.php?pid=2&cid=1484

  Legalul olvasható információ "Patadoki" cseppjeiről. 

 • Póráztörvény
  2013-05-02 20:16:09

  http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/gyoztek-a-kutyasok-nem-kell-poraz-2184675

  Olvassátok el! Azért ez még bizonytalan ám! 

  Megfelelő kapcsolat és kommunikáció kutya-gazdi között teljesen feleslegessé teszi azt a rabmadzagot! De ha megszavazzák, az tutti: Én a póráz másik végét nem a kezemben fogom tartani! Magamra is nyakörvet rakok és arra kötöm rá a kutyámat. Tudom, morbid. De én ezzel tiltakoznék!!!!

  Adják meg a lehetőséget vizsgázni!

 • Csivava-gyár
  2011-11-14 21:43:45

  Szerdán egy helvéciai tanyán Bács-Kiskun megyében 350-400 csivavát nyulketrecekben tartó szaporitót leplezett le a rendőrség. Az állatokat azóta menhelyre szállitották és örökbefogadhatóak.

 • Ebadó
  2011-11-14 21:36:30

  Az uj állatvédelmi törvény módositásának értelmében többek között szerepel az ebadó bevezetése.

  Valahol nincs ezzel bajom - ha ez ugy állatvédelmi, hogy a befizetett pénzünket kutyafutik épitésére, fenntartására, ürüléknek kukák és zacskók kihelyezésére, menhelyek normális üzemeltetésére, stb. hasznosra forditanák.

  Kutyaparkok létesitése - hát az ... ebadó ide, ebadó oda, álom!

Szavazás

Kinek hogy tetszik?videa.hu-n 3videóCserjéről,elég,ha a nevét beirod,2 máris ott lesz,és a 3.cime:spánieltalálkozón
Kicsit tetszenek
Nagyon tetszenek
Asztali nézet